^na vrh strane

50 godina tradicije

Articles

Od 2010. godine u Gerontološkom centru Kragujevac pruža se usluga zbrinjavanja osoba sa demencijom. Prostor namenjen za smeštaj dementnih osoba stvoren je adaptacijom dela prizemlja u okviru Objekta 3 čime je stvoren kapacitet za 20 korisnika.


Ova vrsta usluge namenjena je osobama koje su obolele od različitih oblika demencije ili koji imaju neki drugi vid organskih oštećenja mozga koji dovode do promena u ponašanju. Posledice demencija su dezorijentisanost u vremenu i prostoru, oštećenje kratkoročne memorije, zaboravnost, inkontitencija i nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti.


Poseban akcenat u radu sa ovim licima stavlja se na bezbednost te u bloku za zbrinjavanje dementnih osoba postoji neprestan nadzor negovatelja. Specifičan značaj u tretmanu, pored lekara i negovatelja, imaju psiholog i radni terapeut. U radu sa korisnicima sprovodi se psihoterapeutski rad, formiraju se remedijalne grupe. Sa korisnicima se sprovode vežbe kognicije i funkcionalne vežbe u cilju održavanja postojećeg nivoa motoričkih sposobnosti. Praktikuje se izvođenje korisnika u kratkotrajne šetnje. Obezbeđen je i prostor za njihov boravak na otvorenom. Trenutno u bloku za dementne osobe nedostaje dnevni boravak, ali će se u narednom periodu raditi na otklanjanju ovog nedostatka.

 

Copyright © 2013. www.gerontoloski-kg.rs  Rights Reserved.