^na vrh strane

50 godina tradicije

Radno-okupaciona terapija

Radno-okupaciona terapija ima za cilj psihosocijalnu i funkcionalnu rehabilitaciju. Osnovni cilj je očuvanje i unapređenje potencijala osobe. Radnim aktivnostima se utiče na održanje pokretljivosti, poboljšanje motoričkih sposobnosti, posebno posle bolesti ili povreda. Takođe, radnim aktivnostima se utiče na zadovoljenje ljudskih potreba, posebno potrebom za pripadnošću, uvažavanjem, samopoštovanjem i poštovanjem.


Radna terapija predstavlja i prevenciju psihičkim smetnjama, jer udaljava od opsesivnih misli, apatije i očajavanja, a istovremeno jača koncentraciju i obnavlja vezu sa realnošću.


Okupaciona terapija ima za cilj da motiviše stare da učestvuju u aktivnostima, koje su za njih zanimljive, izazovne ili predstavljaju nastavak njihovih aktivnosti koje su im predstavljale zadovoljstvo u dosadašnjem životu, pa se na taj način doprinosi njihovoj resocijalizaciji.


Radno-okupacionu terapiju sprovode radni terapeuti i radni instruktori. Aktivnosti se realizuju u formi individualnog i grupnog rada, a njima su obuhvaćeni svi korisnici, pri čemu su se određene aktivnosti prilagođavale mogućnostima i potrebama korisnika.


U okviru programa okupacione terapije održavaju se i kulturno zabavne aktivnosti, rekreativna terapija, likovna terapija, biblioterapija i edukativna terapija.


U ustanovi se svečano obeležavaju državni i verski praznici - doček Nove godine, Božić, Uskrs, prvomajski praznici, Đurdevdanski uranak, oktobarske svečanosti, ali i rođendani korisnika.
Periodično se održavaju filmske projekcije, korisnici organizovano idu na pozorišne predstave, izlete, posete kulturno-istorijskim spomenicima.

 

Copyright © 2013. www.gerontoloski-kg.rs  Rights Reserved.